Midnattssolsrallyt - The midnight sun rally
KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN
 
 
Midnattssolsrallyt 2017:
zurück / back
separator
Berlin-Rom-Wagen 1938 till Midnattssolsrallyt:  
 

En av alla utländska förare som är intresserade av att köra KAK Midnattssolsrallyt 2017 är österrikaren Michael Barbach. Han vill delta med sin replika av den udda VW Berlin-Rom-Wagen 1938.

-Några vänner till mig har kört Midnattssolsrallyt och de uppskattade verkligen tävlingen, säger Michael Barbach som nu hoppas på att få köra 2017 med sin VW Berlin-Rom-Wagen 1938.

Modellen konstruerades av Ferdinand Porsche och tre exemplar byggdes med målet att vinna det kommande landsvägsloppet Berlin-Rom. En bottenplatta från VW fick en hypermodern aerodynamisk aluminiumkaross och motoreffekten höjdes till 40 hästkrafter. Det räckte för att ge den 545 kilo tunga vagnen en toppfart på 145 kilometer i timmen.

Tävlingen Berlin-Rom ställdes dock in och efter andra världskriget återstod bara en av vagnarna. Ferry Porsche, och senare Otto Mathé, tävlade med den bilen några år in på 1950-talet.

-Thomas Gruber köpte bilen av Mathé 1998 och gav mig i uppdrag att renovera den, förklarar Barbach. När Gruber sedan sålde bilen vidare 2008 gjorde Barbach allvar av sina tankar på att bygga en egen replika av modellen.-Sex år tog bygget och de tre senaste åren har jag kört över 2 600 mil med den, bland annat på Red Bull-Ring 2014 och 2015, på Nordschleife, Zandvoort och i Porsche Parade St. Tropez. Nästa dröm är att delta i Midnattssolsrallyt och Barbach kommer som vanligt att köra bilen själv.

-Hittills har jag nästan bara kört asfalt, men har provat en del på grusvägar, och en uppför sig som en vanlig VW eller kanske som en tidig Porsche. Det ska bli fantastiskt roligt att få köra med den i en så pass utmanande tävling som Midnattssolsrallyt.

Nu är inte en fyra dagar och 80 mil lång tävling nog för Barbach. Om han deltar kommer bilen dessutom att köras till tävlingen för egen maskin - från Österrike till Vimmerby.

Bildtexter:
Österrikaren Michael Barbach vill köra Midnattssolsrallyt 2017 med sin replika av den legendariska Berlin-Rom-Wagen från 1938. Foto: © Hans Schubert

Omkring 9 000 arbetstimmar fördelade på sex år tog det att bygga replikan. Kommer den till start i Midnattssolsrallyt ska den köras för egen maskin från Österrike.
Foto: © Hans Schubert

separator